Я класний керівник.

Виховна година на тему: «З історії професії будівельника»
Мета:
-         формування професійної самосвідомості;
-         прищеплення любові та поваги до обраної професії.
Задачі:
-         ознайомити студентів з минулим і сучасним розвитком професії будівельника;
-         розглянути вимоги професії до психологічних та особистісних якостей людини;
-         ознайомити студентів з видатними та незвичайними спорудами світу.


Матеріально-дидактичне оснащення:
Компютер, мульті-медійна установка, екран, аудіозаписи «Песни о строителях» І.Грибуліної, фото споруд, картин та памятників, ребуси, роздатковий матеріал для виконання завдань.

Епіграф:
А я у будівельники пішов
Із мрією будувати, будувати...
Мости, будинки, космодром
І радість людям дарувати.
Безмежна даль у майбуття
Своїми вчинками, руками
Творити буду я життя
Прекрасне, як сама Земля.


Викладач: Добрий день,  тема нашої виховної години: «З історії професії будівельника». Сьогодні ми ознайомимося з минулим і сучасним розвитком цієї професії, з видатними та незвичайними спорудами.   І я сподіваюсь, що ви відчуєте повагу та любов до обраної професії. А зараз я хочу щоб ви переглянуле відео про історію і розвиток цієї професії. (перегляд відео)
 
Викладач: Дійсно, професія «будівельник» багатогранна.
Професія будівельника - це як погляд у майбутнє. 
Ти ніби стаєш учасником творчого процесу. Здавалося б, нічого немає,
 пусте місце, і ось спочатку з'являється проект, 
потім вирішуються питання фінансового забезпечення, 
потім при твоїй активній участі народжується сам об'єкт. 

І сьогодні я пропоную відправитись у цікаву подорож по сторінкам минулого, сьогодення та майбутнього будівництва та професії «будівельник».
Пропонуємо деякі цікаві дати з історії розвитку будівництва (фолія).
Цікаво знати
1.  Ранній неоліт – до цього періоду відносяться залишки житла із природного каменю, знайдені при розкопках у басейні Оки радянськими археологами.
2.  12 тис. років до н.е. – найстародавніший фрагмент стіни, викладеної з обпаленої глиняної цегли, знайдений при геологорозвідувальному буравленні ріки Ніл на глибині 18 м.
3.  4 тис. років до н.е. – за переповіддям, почате будівництво Вавілонської вежі. Будівельний матеріал – висушений сирець, «армований» пальмовим листям.
4.  3 тис. років (2580) до н.е. – побудована піраміда Хеопса в Гізе, Єгипет; висота її 146.5 м, а на будівництво пішло 2300 тис. кам’яних плит вагою 2.5 т кожна.
5.  1 тис. років до н.е. - поява античного «бетону» - каменеподібного матеріалу, виготовленого із суміші глини, вапна, піску і соломи.
6.  V ст. до н.е. – у Греції склалася система класичних ордерів-визначне сполучення несучих і носимих частин і стояково-балкової конструкції.
7.  III ст. до н.е. – будівництво найбільшої у світі фортифікаційної споруди – Великої китайської стіни, що окреслила чіткі межі Китаю з півночі: довжина стіни близько 5 тис. км, висота – 6.6 м.
8.     II ст. до н.е. – у Древньому Римі досягло великої досконалості будівництво мостів і акведуків; широко застосовувався бетон. Багато мостів і доріг служать в Англії і Франції і дотепер.
9.     IX ст. – перші відомі на Русі будинки з дубових колод, виявлені під час прокладки Київського метро.
10.                       X - XI ст. - на Русі застосовується цегла (плинт), спочатку пічниками – «печними зажителями», а пізніше мулярами для церков і будинків.
11.                       XVIXVII ст. – теслярі Русі могли побудувати будинок за один день. У Москві існував ринок, де продавали цілі будинки: залишалося розібрати їх, перевезти на місце і зібрати.
12.                       1584 р. – у Росії було організовано Наказ кам’яних справ (існував до 1700 р.). Він мобілізував на будівництво майстрів із різних міст, відкривав цегельні заводи.
13.                       1910 – 1912 р. – У Москві було побудовано перші залізобетонні будинки; архітектор І.С. Кузнєцов створив комплекс торгових рядів, готелів, житлових будинків.
14.                       1950 р. – радянським ученим С.П. Юнацьким у промислових умовах отримано керамзит, нині найпоширеніший пористий заповнювач легких бетонів.
15.1960-і рр. – зявився металокамінь – матеріал, винайдений радянським винахідником А.П. Мотулевичем; керамобетон, запропонований радянським ученим В.Т. Прожогою.
16.1981 р. – Побудовано 169-поверховий найвищий на сьогодні будинок – «Міжнародний торговий центр» заввишки 762м. Чикаго, Іллінойс, США.
Кожен народ пишається культурними здобутками своїх предків, бо в них 
він бачить не тільки своє минуле, а й сучасне і майбутнє. Традиції високої 
самобутньої культури збереглися в фортецях, церквах і храмах,
 у народних житлах на всій території України.
 Пригадаймо хоча б деякі з них: Софіївський собор. Церква св.Василя в Овручі на
Житомирщині (па’мятка архітектури XIIст.), Андріївська церква (XIXст.), 
дім Городецького (XIXст.), Успенська церква. 
    Проте, є архітектури і будівництва, які належать всьому людству.
 Ще з античних часів люди виділили з числених на той час здобутків світового
 мистецтва будівництва і архітектури «сім чудес світу». Це були Єгипецькі 
піраміди, висячі сади Семіраміди у Вавілоні, храм Артеміди у Ефесі,
 статуя Зевса в олімпійському храмі, Галікарнанський мавзолей, 
Родоський колос (статуя Геліоса) та Олександрійський маяк.
Всі ці будівлі були споруджені будівельниками.
 Давайте зробимо невеличкий 
екскурс у професії будівельників.

Цеглинка на цеглинку
Й отримаєм будинки.
Фундамент з буту звожу я.
Цементним розчином мурую,
І блоки вмію класти я
На всі роки і на віка.


Муляр - це професія, в історії якої нараховуються століття. Не варто думати, що нашим далеким предкам був відомий лише грубий, необтесаний камінь. Вже в далекі часи були відомі техніка ручної обробки каменю, засоби одержання обпаленої і сирцевої цегли, глазурового кольорового каменю і багатьох інших будівельних матеріалів, що широко застосовуються в сучасному будівництві. У незапам᾽ятні часи будівельники-муляри будували складні інженерні споруди(фортеці, вежі, аркові мости). При цьому майстер-муляр сам виконував всі підготовчі роботи:  готував розчин, доставляв його та інші будівельні матеріали на робоче місце вручну.У зимовий час кладку припиняли. Відтоді праця муляра зазнала докорінних змін: на будівельних майданчиках відбувся поділ праці, кваліфікований муляр звільнився від підсобних робіт, розчин готується в заводських умовах, будівельні матеріали подаються до його робочого місця підйомними кранами тощо. Муляр наших днів – це будівельний робітник, професіонал, що споруджує будинки, зводить новобудови, різні інженерні споруди з  природних і штучних будівельних матеріалів.

Муляр - це серйозна професія, яка вимагає від людини повної самовіддачі й організованості. Від його роботи залежить зовнішність сучасного міста, затишок і комфортність проживання в будинку.

Я-маляр –
Теплий колір дам
Стареньким людям у квартирі.
Добра, затишку я зроблю
І вище поверхом піду.
Я-маляр –
Молодь тут живе
Веселим сміхом пустотливим,
Своїми фарбами ясними
Я радість їм даю в квартирі.

Є
професії вічні, як хліб насущний як рідний кров. Професія маляра з їх числа. У будівництві роль маляра дуже велика. Де штукатур, там і маляр - так вони і йдуть один за одним. Не так проста ця професія і багато приносить радості, якщо опанувати нею досконало. Маляр покриває фарбами та лаками стіни, стелі, підлоги, двері та інші елементи будівель і споруд під час їх остаточної обробки.Дослідження в галузі промислової естетики показали, що колір забарвлення приміщень, машин і верстатів впливає на продуктивність праці людини, полегшуючи або ускладнюючи його роботу. Наприклад, світло-зелений колір заспокійливо діє на нервову систему, помаранчевий і жовтий- кращі при необхідності привернути увагу і підвищити пильність людини. Теплі кольори (жовтий, червоний, оранжевий) створюють відчуття сонячного освітлення, життєрадісність тому ними фарбують приміщення, що виходять вікнами на північну сторону. Навпаки, зелений, блакитний і синій кольори створюють відчуття прохолоди, і тому ними користуються при фарбуванні приміщень, звернених вікнами на сонячну сторону або мають підвищену температуру повітря. Маляр не тільки забарвлює поверхні, але і обклеює їх шпалерами та іншими гнучкими облицювальними матеріалами. Пішли в  минуле ті часи, коли маляр користувався тільки пензлем і відром. Сучасний маляр широко користується інструментами та механізмами. Це електрозмішувачі, шліфувальні машини, електрощітки, електричні фарбопульти, агрегати для пневматичного розпилення малярних  складів та ін. Маляр не тільки працює з цими механізмами, а й регулює їх, налаштовує. Він повинен мати певні технічні знання, щоб розбиратися в особливостях роботи найрізноманітніших механізмів. Якість роботи маляра і можливості підвищення кваліфікації у певній мірі залежать від деяких психофізіологічних особливостей його організму.

Я-штукатур.
Розчин приготую, нанесу на поверхню,
Затру, виробляючи різні дива,
Мраморну крихту, пігмент кольоровий
Змішаю й отримаю чудеса!

Професія штукатура виникла давно. Вже близько 5 тисяч років тому при будівництві будинків застосовували штукатурку з гіпсу. Це дало вченим підставу припускати, що винайшли штукатурку італійські будівельники. На жаль, до наших днів дійшло дуже мало документальних даних про цю професію, тому зараз неможливо встановити, якими методами користувалися штукатури тисячоліття тому. Давайте перегляним відео.(перегляд відео)
Викладач: Як ми побачили, всі  професії вимагають від людини майстерності, знань, умінь. І не даремно, людей даних професій оспівують у піснях, їм встановлюють памятники та присвячують художні твори та полотна.  А як же людина повина ставитись до обраної спеціальності? Серед будівельників люблять розповідати притчу, яку ми пропонуємо вам подивитись і відповісти в кінці на запитання. ( сценка - притча «Три муляри»)
Сценка – притча «Три муляри»
На початку XIV ст. у Центральній Європі проводились роботи по будівництву величезного собору.  Керівник собору був монахом. Йому доручили слідкувати за роботою всіх будівельників. І ось, монах вирішив подивитися як працюють муляри. Він вибрав трьох з них, як представників різних позицій у своїй професії. Коли він підійшов до першого, він запитав:
-         Брате мій, розкажи мені про свою роботу.
Муляр відірвався від роботи і відповів голосом, повним люті і гніву:
-         Як бачиш, я сиджу перед кам’яною плитою метр за ввишки, півметра у довжину і ширину. І  з кожним ударом по каменю я відчуваю як уходить частинка мого життя, Поглянь, мої руки натруджені і покриті мозолями. Моє обличчя осунулося, а волосся посивіло. Ця робота ніколи не скінчиться, вона продовжується нескінченно, день у день. Це виснажує мене. Де задоволення? Я помру задовго до того, як собор буде побудовано.
Монах підійшов до другого муляра:
-         Брате мій, розкажи мені про свою роботу.
-         Брате, - відповів каменяр тихим, спокійним голосом, - як бачиш, я сиджу перед кам’яною плитою метр за ввишки, півметра у довжину і ширину. І  з кожним ударом по каменю я відчуваю, що створюю життя та майбутнє. Дивись, я зміг зробити так, щоб моя сім’я жила у комфортабельному будинку більш кращім, ніж той, де виріс я. Мої діти ходять до школи. Без сумніву, вони досягнуть у житті більшого, ніж я. І все це стало можливим завдяки моїй роботі. Я віддаю собору свої навички, і він також віддячує мені.
Монах підійшов до третього муляра.
-         Брате мій, розкажи мені про свою роботу.
-         Брате, -  відповів каменяр голосом, повним радості і широко посміхнувся. Бачиш, я сиджу перед кам’яною плитою метр за ввишки, півметра у довжину і ширину. І  з кожним ударом по каменю я відчуваю, що я викарбовую свою долю. Подивись, ти бачиш, які чудові риси проступають із каменю. Тут я не тільки втілюю своє уміння та ремесла, я роблю свій внесок в те, що ціную і у що вірю. Я будую собор, і Всесвіт, відображений у соборі, віддячить кожному з нас. Біля цього каменю я знаходжусь у злагоді з собою, і я знаю, хоча я не побачу цього собору завершеним, він буде стояти ще тисячу років, втілюючи те, що є справді в нас, і служачи меті, заради якої Всемогутній послав на цю землю і мене.
Монах пішов і деякий час думав над тим, що він почув. Він заснув спокійним сном, яким не спав вже дуже давно, а наступного дня монах зняв з себе повноваження керівника і запропонував цю посаду…(кому б ви думали?...Так, третьому мулярові. (А чому, як ви гадаєте?)
Відповідь: Ця притча розповідає про відношення людини до своєї справи. Кожен з мулярів мав свій погляд на роботу, яку він виконував і бачив тільки її результат для себе, і тільки третій вкладав у працю не тільки свою майстерність, уміння і навички, а й душу.
Викладач:    Ми побачили відношення людини до справи. Ви обрали цікаву та важку професію – будівельник. Треба багато знати, наполегливо вчитися, щоб стати гарним спеціалістом. Зрозуміло, щоб робота приносила задоволення, радість творчості,  і щоб вибір був правильним, необхідно добре знати особливості своєї професії і відповідність своїх якостей особистості професіональним вимогам.
Завдання 1 (на розвиток зорової памяті)

      Подивіться на малюнок та спробуйте запамятати його протягом 2 секунд.      Необхідно намалювати по памяті.


Завдання 2.
Поєднайте 9 точок 4-мя лініями, не відриваючи ручки чи олівця від паперу.



Як варіант, на сьогоднішній день, можна перевірити професію за гороскопом, тобто по знаках Зодіаку. Дотримуючись порад зірок, можна, наприклад, не тільки вибрати собі одяг, парфуми або правильно побудувати відносини з близькою людиною, але й обрати професію. Зараз поговоримо про те, що радять астрологи кожному знаку Зодіаку.
Овен (21 березня - 20 квітня)
Має схильність до керівництва, успішно працює в галузі юриспруденції, хірургії і військової справи. Інтелектуальний знак. Більшість Овнів - обдаровані оратори і письменники. Можуть знайти застосування в журналістиці, на радіо і телебаченні. Не люблять одноманітності та монотонності.
Телець (21 квітня -21 травня)
Прагне до матеріального забезпечення і творчого самовираження. Тельці - прекрасні актори і музиканти, методичні та терплячі бізнесмени. Колеги їх поважають і цінують. Представники цього знаку відмінно справляються з розрахунками. Часто віддають перевагу сільськогосподарської професії.
Близнюки (22 травня -21 червня)
Люблять поєднання інтелекту та швидкості реакції. Чудові кравці, дантисти і ювеліри. Схильні до мистецтва, поезії і мовам. Успішно працюють у сфері торгівлі. Не виносять критики. Близнюки винахідливі, а також фонтанують ідеями.
Рак (22 червня - 22 липня)
Чудові кулінари, декоратори, дизайнери інтер'єрів, а так само педагоги. Їм подобається працювати з дітьми. Працьовиті й акуратні. Раки володіють творчим підходом до роботи. Найчастіше обирають ту роботу, яка приносить задоволення і радість.
Лев (23 липня -. 23 серпня)
Знак, який жадає поклоніння і любові. Заради цього Леви готові неймовірно багато працювати. Обожнюють театр. Все, що роблять люди даного знаку, просякнуте творчістю й оригінальністю. Їм підходить організаторська і суспільна діяльність.
Діва (24 серпня - 23 вересня)
Пунктуальні, завжди тверезо мислять. Воліють редакторську та дослідницьку роботу. Уважні, добрі доктора, фармацевти, вчителі. Діви дуже відповідальні. Володіють критичним складом розуму, акуратністю, точністю, а так само сумлінністю.
Терези (24 вересня - 23 жовтня)
Відмінні адвокати, дипломати, церковники. Прагнуть до гармонії та світу. Серед Терезів багато художників, артистів. Як правило, віддають перевагу праву. Легко ладнають з людьми, але при цьому не допускають нервозності й бруду.
Скорпіон (24 жовтня - 22 листопада)
Люди даного знаку Зодіаку люблять роботу, яка вимагає складності, багато уяви, сил, волі і мужності. Тонкі психологи і відмінні хірурги. Часто працюють в технічних, фізичних, хімічних лабораторіях. Успішні спортсмени. Наполегливі і працелюбні.

Стрілець (23 листопада - 21 грудня)
Інтелігентні, врівноважені, глибокі люди. Прекрасні мислителі і філософи. Вибирають професію ветеринара, церковника, лектора. Стрільці волелюбні. Обожнюють подорожувати і часто міняти місце проживання.
Козерог (22 грудня - 20 січня)
Представники цього знаку ґрунтовні й завзяті у житті. Чітко рухаються до поставленої мети. Козероги - старанні й акуратні бізнесмени, ремісники, архітектори, а також інженери. Мають схильність до фінансової сфери діяльності. Успішні, скрупульозні і безкомпромісні.
Водолій (21 січня -19 лютого)
Люди - генії. Їм підвладна будь-яка професія. Вони наділені артистичним талантом, гарним смаком, магнетичним тяжінням. У роботі уникають монотонності і рутини. Щасливі в політичній, науковій і громадській діяльності.
Риби (20 лютого - 20 березня)
Практичні і цілеспрямовані, артистичні, містичні й мрійливі. Більшість людей цього знаку Зодіаку належать мистецтву. Мають дивну інтуїцію, життєве розумінням. Прекрасні громадські діячі, викладачі, психіатри, лікарі

Так, професія будівельника  завжди була почесною. Грандіозні споруди приваблювали людей. З давніх часів існує негласне змагання на звання будівельника самої високої споруди, найдовшого моста, найоригінальнішого дома, найкрасивішої церкви і так далі. Ми пропонуємо невеликий підбір чудес інженерної думки - найвидатніших та незвичайних споруд сьогодення та майбутнього.
Студент: Норман Фостер. Свисс Ре
У 2003 році  у Лондоні виріс «огірок» Норманна Форстера. Він представляє собою 41-поверхову вежу незвичайної форми. Хмарочос побудований для штаб-квартири швейцарської страхової фірмиВисота цього хмарочосу біля 180 м. і за незвичайну форму його прозвали в народі «корнішоном». В основу проекта покладені принципи екологічності та раціональності як при будівництві, так і при експлуатації споруди.
Свисс Ре
Хмарочос дивує своєю незвичайною конструкцією. Він будувався з урахуванням законів аеродінаміки. Конструкція в формі "боба" стійка до вітряних навантажень і звичайно знижує навантаження на стіни, визволяє більше простору всередині будівлі і, навіть, дозволяє відкривати вікна хмарочоса. Кривизна спіралей  надає хмарочосу просторову динаміку.
Будівля побудована у стилі хай –тек. Немає жодних декоративных надлишків. Світло гармонічно поєднується з простором. Конструкції притаманні: строгість и простота, прості геометричні форми. Декор спокійний. Багато металу та скла.
Студент:
отель128-поверхова будівля Burj Al Arab  споруджена у  Дубаї в 1999 році. Ця будівля, побудована на штучному острові у 280 метрах від берега, і нагадує гигантський парус. Висота будівлі321 метр. Хмарочос облицьований подвійним склом. Один з входів до отелю  знаходиться на даху, куди прибувають гості на гелікоптерах.
45d4a54dfdb4b28Його  девіз — оригінальність.
В отелі є ресторани, які розташовані як на висоті, так і під водою. На даху отеля знаходяться два бассейни, теннісні корти, чудові сади.

Студент:Изогнутный дом в Польше                                                                                                                                                                     «Кривий будинок» знаходится у місті Сопот у Польщі. Цей будинок, як відображення у кривову дзеркалі, спроектований польським архітектором Яцеком Карновскі, під впливом казок та ілюстрацій до них.  Фасад будівлі не має правильної лінії. Всередині розташований торгівельний центр, магазини, кафе.  Будівля користується великою популярністю у туристів та мешканців міста.
Викладач: Всі ці споруди не тільки доказ того, що ми живемо у новому золотому столітті архітектури, але й відображення нашого бажання дивуватися, по-новому подивитися на ті місця, які ми, здавалось, добре знали.
Найкрасивіші споруди, які побудовані у різні часи і у різних країнах є гордістю та визначним місцем кожної країни.
Студент:
дом ботинок в пенсильвании СШАБудинок – «черевик».
Будинок у формі  черевика знаходиться у Пенсильванії в США. Він побудований у рекламних цілях у 1948 році по заказу продавця взуттям Махлона Хейнса.Звичайно його так і називають– «будинок взуття Хейнца». Площа незвичайного будинку складає 25 футів. Зараз у будівлі розташований музей. Звичайно, його й самого можна назвати музейним експонатом. Будинок Хейнца неодноразово знімали у різних шоу.
Національный театр.  Пекин, Китай.
нац театр пекинЦей театр —величезна споруда у 22 поверха, зали для глядачів розраховані на декілька тисяч. Споруда представляє  собою  ультрасучасну капсулу із скла та титануУ будівництві використано 1200 панелей із скла и 20 тис. пластин з титану. Здається, що будівля парит над штучним озером. У театрі 3 величезних зали: в центральной части — оперный (на 2400 зрителей), в восточной — концертный (на 2000 мест), а в западной — зал для драматических спектаклей на 1500 зрителей. Крім того, всередині розташовані виставкові зали та магазин аудіо і відеопродукції. Підземна парковка розрахована на 1000 автомобілів і 1400 велосипедів. Будівля буде мати вихід на станцію метро, що дозволить уникнути пробок на вулиці післе закінченнявистав.
ІІІ. Викладач: Як багато можна сказати про професію будівельника! Ви побачили, що це дуже стародавня професія, яка іде своїми коріннями в глибину сторіч. Історія будівельного мистецтва нерозривно пов'язана з історією розвитку людського суспільства.
До вашої уваги „Профі-вікторина" (проводиться методом «мозкового штурму»),
1. Хто майстер на всі руки? (Перчаточник)
2. Хто на роботі грає і за це отримує гроші? (Актор, музикант)
3. Кому дозволялось повертатись до короля спиною? (Кучеру, а тепер - шоферу)
4. Як звали першу жінку - льотчицю? (Баба Яга)
 5. Яку професію і на яку змінив Іван Васильович у відомому радянському фільмі „Іван Васильович змінює професію"? (Управдома на царя)
6. Яка спеціальність була у доктора Айболіта? (Ветеринар)
7. Ким за професією був папа Карло в казці Олексія Толстого „Золотий ключик або пригоди Буратіно"? (Столяр)
8. Людина, якої професії в казці Шарля Перо врятувала Червону Шапочку і її бабусю? (Дроворуб)
9. Ким за професією був Вакула з повісті Гоголя „Ніч перед Різдвом"? (Коваль)
10.Цей великий росіянин опанував приблизно 15 професій, у тому числі столяра, перекладача, бухгалтера, картографа, штурмана, кораблебудівника. Який рід занять був основним для нього? (Цар Петро І)
11 .Представники якої професії не образяться, якщо їм скажуть: „Ваше місце - в ямі"? (Музиканти в оркестровій ямі)
12.Цеглинка на цеглинку Й отримуєм будинки, Фундамент з буту звожу я, Цементним розчином мурую, І блоки вмію класти я, На всі роки і на віка (Муляр)
13.Без якого знаряддя праці не обійтись ні маляру, ні художнику? (Кисть)

Викладач: Молодці, добре знаєтесь на професіях, а ми продовжимо розмову про будівельників.
Я звертаю вашу увагу на ребуси і пропоную розгадати їх.
Слід відгадати, які професії зашифровані.
„Знавець професії”
         ефмрре ;
         рінежен ;
         рілак ;
        буедвліиьнк;
        лмяру ;
        рамял
        уткаштру
 (Відповіді: фермер, інженер, лікар, будівельник, муляр, маляр, штукатур)


Викладач: Сьогодні ми говорили на тему актуальну, важливу та серйозну, тому, що вибір професії - це дуже серйозна річ, це те, що буде з вами все життя. Це ваш кар’єрний ріст, професіоналізм, досягнення. І на майбутнє: як сказав один американський бізнесмен: «якщо ви працюєте заради грошей, ви ніколи не заробите їх. Якщо ви працюєте заради задоволення, успіх вам гарантований». На цьому наша виховна година завершена, дякую.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

З досвіду роботи