Відкрите засідання географічного гуртка «Пілігрим»
Мета: ознайомити учнів із чудесами світу, розвивати інтерес до історії, її цінностей і сприяти розумінню важливості культурних звершень епохи; виховувати почуття поваги до пам’яток світової культури.
Обладнання:  Мультимедійна презентація, мультимедійний проектор, відеоносії, комп’ютер.
Форма проведення: віртуальна екскурсія.
Хід заняття
Учитель.
 Епіграф заняття
                            Ми шукаємо скарби по усьому світу,
   а знаходимо їх на своєму порозі.
                                     Пауло Коельйо. Роман «Алхімік»
Доброго дня, учасники географічного гуртка «Пілігрим», гості нашого дійства. Сьогодні я пропоную вам стати справжніми пілігримами древнього світу, адже географія тісно пов’язана з історією, літературою, культурою народів світу і всі ці галузі мистецтва мають спільну мету – розвивати пізнавальний інтерес людини та допомагати їй досягати нових вершин у майбутньому. Бо недаремно говорить арабська мудрість: «Хто не знає свого минулого – той не має майбутнього». Епіграфом нашого заняття  стануть слова відомого португальського письменника Пауло Коельйо з роману «Алхімік»: «Ми шукаємо скарби по усьому світу, а знаходимо їх на своєму порозі».
Робота з епіграфом:
- Як ви розумієте даний епіграф?
(відповідь): потрібно знати про увесь світ, але любити й поважати найбільше свою країну.
- Чому найбільші скарби на думку автора ми знаходимо на своєму порозі?
(відповідь): тому що зазвичай не помічаємо за буденністю життя які перлин нас оточують.
Дякую, а зараз пропоную вам поринути у царину історичної географії і згадати які перлини історії архітектури залишив нам стародавній світ.
У світі є багато напрочуд прекрасних споруд. Сім найкращих з них називають чудесами світу.
Сім чудес світу - так в давнину називали незвичайні творіння рук людських, творіння, що вражали сучасників красою, розмірами, технікою виконання.
Більше 2000 років тому письменники почали складати списки вражаючих будівель і споруд, які вони бачили або про які їм доводилося чути. Близько 120 року до н.е. грецький поет на ім'я Антипар Сидонський описав сім таких місць. Всіх їх можна відшукати на невеликій території в східному Середземномор'ї - області, яку добре знали старогрецькі письменники. Небагато бували за її межами. Мабуть, цей список був свого роду туристичним путівником. Список чудес зберігся до наших днів, хоча з перерахованих споруд стояти залишилася лише одна. Вони відомі як Сім чудес світу.
Це були воістину великі твори древніх майстрів, вони вражали уяву сучасників своєю монументальністю і красою.
Майже п'ять тисячоріч тому було "створено" перше з них - піраміди єгипетських фараонів, потім, через двадцять сторіч, друге - висячі сади у Вавилоні (VII в. до н.е.), за ним по одному в сторіччя - храм Артеміди в Ефесі (VI в. До н.е.), статуя Зевса в Олімпії (V в. до н.е.), Мавзолей у Галікарнасі (IV в. до н.е.) і, нарешті, майже одночасно відразу два чуда - Колос Родоський і маяк на острові Форосі (III в. До н.е.).

Учень 1
Єгипетські піраміди
Піраміди — непідвладні часу І найбільш загадкові й таємничі з того що залишилося нам від предків. Вони піднімаються серед гарячих пісків Лівійської пустелі й тягнуться від сучасного Каїра до Фаюмського каналу
Найдавніша - піраміда фараона Джосера - споруджена біля п"яти тисяч років тому. Висота піраміди 60 метрів Будівельник першої піраміди їм був архітектором, лікарем, астрономом, письменником, радником фараона, протягом багатьох століть вважався найбільшим мудрецем давнини, у пізні часи був обожнений і на його честь були зведені храми й статуї.
Піраміди служили фараонам, відповідно до їхньої релігії, сходами якими вони піднімалися на небо. Тому найдавніші піраміди були східчастими, а в більш пізніх — стіни гладкі Чому споконвічне піраміди будували зі сходами, а потім без, дотепер залишається загадкою
Археологи нарахували 80 пірамід, але не всі вони збереглися до наших днів Найвідоміші з них — три великі піраміди біля Гізи Хеопса . Хефрена  і Мекерина
Найбільша піраміда — піраміда Хеопса, була споруджена в XXVIII ст. до н.е. зодчим Хемуіном Спочатку вона піднімалася на 147 метрів, але через нанесення піску її висота зменшилася до 137 метрів Кожен бік квадратної основи піраміди складає 233 метри Площа піраміди більше 50 тисяч квадратних метрів Піраміда Хеопса создається і майже суцільної кам"яної кладки, внутрішні приміщення займають не більше 3, 4 % загальної площі
Піраміда складається з двох мільйонів трьохсот тисяч кубічних блоків вапняку з гладко відшліфованими боками За словами Наполеона, кам"яних блоків від трьох пірамід Гізи вистачило б, щоб оперезати усю Францію стіною заввишки в три метри і завтовшки в 30 сантиметрів. Підрахувачи, що кожен блок важить в основному 2,5 тонни, а найважчий — 15 тонн. Загальна вага піраміди складає близько 5,7 мільйона тонн Камені покладені без сполучного матеріалу і тримаються власною вагою Блоки настільки ретельно пригнані один до одного, що щілини між ними не більше п"яти міліметрів
Дослідники, які намагалися з"ясувати, яким чином давні будівельники змогли побудувати таку грандіозну споруду, та ще й не просто спорудити, а надати їй правильної геометричної форми, опинялися в безвиході. Іноді, як і про мегалітичні споруди, висловлюється думка, що піраміди, ці колосальні споруди, побудували . інопланетяни.
Сьогодні вважають, що піраміди, найімовірніше, будувалися у такий спосіб. На правому березі Нілу в каменоломнях· поблизу Мемфіса тисячі людей були зайняті видобутком білого тонкозернистого вапняку. У скелі позначали межі майбутнього блоку, потім уздовж цих меж видовбували глибоку канаву, а в неї забивали клини із сухого дерева, яке обливали водою. Дерево розбухало, збільшуючись в обсязі, тріщина розширювалася, і, зрештою, моноліт відокремлювався від скелі. Потім кам"яну брилу на місці обробляли інструментами з каменю, міді й дерева, поки вона не набувала форми стандартного куба. В околицях Асуана і зараз існують древні каменоломні, на території яких знайдено багато готових невикористаних блоків. Як з"ясувалося, це браковані блоки.
Оброблені блоки на човнах перевозили на лівий берег Нілу. Далі їх везли по спеціально прокладеній дорозі, на будівництво якої пішло 10 років. Це будівництво, за словами Геродота, було лише трохи простішим за спорудження пірамід Потім біля підніжжя майбутньої піраміди лицьовий бік ретельно шліфували, використовуючи для цього камінь і пісок.
Піраміда зводилася на корінному вапняковому масиві, розчищеному від наносного піску й гравію. Геродот стверджує, що спорудження піраміди тривало 20 років Під час щорічних розливів Нілу селяни мимоволі звільнялися від сільськогосподарських робіт, тому їхня праця використовувалася в будівництві. За приблизними підрахунками над спорудженням піраміди працювало безупинно протягом кожних трьох місяців по 100 тисяч чоловік. Англійський археолог Фліндере Петрі вважає, що 100 тисяч будівельників, працюючи по три місяці на рік, могли б звести велику піраміду швидше, ніж за 20 років.
Висячі сади у Вавилоні
  За 90 кілометрів від Багдада знаходяться руїни Вавилона. Хоча старовинне місто давно перестало існувати, про його колишню грандіозність свідчать руїни, які можна побачити сьогодні.
У VII ст. до н. е. Вавилон був найбільшим і найбагатшим містом Давнього
Сходу. Багато дивних споруд було у Вавилоні, але найбільше вражали висячі сади царського палацу, сади, що стали легендою.
Зараз я пропоную переглянути відео про це чудо світу.
Храм Артеміди
У VI ст. до н. е. небувалого розквіту досягло давньогрецьке місто Ефес. Місто було засноване в XII ст. до н. е. на західному узбережжі Малої Азії у Карії. Покровителькою міста була Артеміда — дочка Зевса й Лето, сестра-близнюк золотокудрого Аполлона. Артеміда була богинею родючості, покровителькою тварин і полювання, захисницею цнотливості й охоронницею породілей, а також богинею Місяця. Цілком природно, що городяни вирішили побудувати на честь своєї покровительки величний храм. Утім, цей намір мав і практичне значення. Ефесці проводили великі лихварські операції — позичали гроші під великі відсотки — тому старійшини сподівалися, що нова споруда збільшить оборот «банку» Артеміди.Давайте поглянемо як це було.
Статуя Зевса в Олімпії
Я для вас підготувала відео про Статую Зевса.

Галікарнаський мавзолей
У Галікарнасі столиці невеликої Карійської держави в Малій Азії був створений один з найграціозніших пам"ятників грецької архітектури пізньої класики.
Іалікарнас був великим торговельним портом, добре укріпленим самою природою Уздовж гавані пролягала ринкова площа, далі нагору через центр вигину І його обрамлення буча прокладена широко розгорнута вулиця, «посередині якої був побудований Мавзолей, споруджений у такому грандіозному масштабі що він входив до семи чудес світу». - записав Вітрувій.
Гробниця була споруджена для Мавсола в IV ст до н е царицею Артемісією Мавсол був жорстоким j неймовірно багатим правителем, він запроваджував податок за податком, витягаючи доходи з усього, наприклад. Із похоронних обрядів або вочосся
Вперше в грецькій архітектурі, а саме в архітектурі Галікарнаського Мавзолею, поєдналися всі три знамениті стилі - грецький. Іонічний, коринфський. Нижній поверх підтримували 15 доричних колон, внутрішні колони верхнього поверху були коринфськими, а зовнішні – іонічними. У Мавзолеї була дотримана сувора геометричність, поєдналися масивна простота, сповнена внутрішньої сили. Із декоративністю, легкістю форм і плавністю ліній Галікарнаський Мавзолей - триярусна споруда. Перший ярус оперізувала стрічка рельєфу з білого мармуру Тут містився заупокійний храм площею в 5000 м2 і заввишки близько 20 метрів Другий ярус утворювала струнка мармурова колонада, а третій - пірамідальна покрівля, теж мармурова Вінчала будинок чотирикшна кочіспиця (квадрига), якою правили мармурові Мавзолей Артемісія. Урочиста споруда сягала 40— 50 метрів заввишки Гробниці оточували статуї левів і вершників.
Мавзолей будували зодчі Сатир і Піфій, а скульптурна композиція була доручена декільком майстрам, у числі яких був великий Скопас Збереглися уламки, фриза гробниці Мавсола, що зображує битву греків з амазонками - «Амазономахія». Учені вважають що це робота Скопаса або його майстерні Дев"ятнадцять сточіть стояв Мавзолей у Галікарнасі Руйнування почалося і того, що спочатку його трохи пошкодив землетрус, потім гробницю царя знесли лицарі - йогоністи, побудувавши з неї кам"яний монастир-фортецю.
Сьогодні статуї Мавсола й Артемісії, а також інші прикраси Мавзолею [ зберігаються в Лондонському музеї Пам"ять про Галікарнаський Мавзолей І збереглася в безлічі споруд подібного типу, які згодом зводилися в різних змістах Близького Сходу.
Колос Родоський
Острів Родос розташований у східній частині Середземного моря, в архіпелазі Південні Споради. Це один із центрів егейської культури. Тож давайте переглянемо відео про нього.
Фороський Маяк
У 332—331 pp. до н. е. Олександр Македонський заснував столицю елліністичного Єгипту — Олександрію. Тут знаходиться знаменитий Олександрійський муссейон — один із головних наукових і культурних центрів античного світу, а при ньому не менш знаменита Олександрійська бібліотека, де нараховувалося мало не 700 тисяч книг. Олександрія була найбагатшим містом свого часу, тому в ній зводилося чимало чудових споруд, до яких належить Олександрійський маяк на скелястому острові Форос біля дельти Нілу.
Будівництво й використання маяків почалося з розвитком мореплавання. Спочатку маяки не мали нічого спільного із сучасними спорудами; у непогоду на високих берегах розводилися великі багаття. Значно пізніше люди почали зводити штучні споруди. Одним із семи чудес давнього світу є Олександрійський, або Фороський маяк, який" світиться, споруджений у 283 р. до н. е. Будівництво цього гіганта зайняло всього 5 років, що є само собою показовим.
Основним будівельним матеріалом для маяка послужили вапняк, мармур І граніт. Маяк складався з трьох веж, поставлених одна на одну. Висота маяка за одними даними була 120 м, за іншими — 130—140, за деякими сучасними публікаціями — 180 м.
Основа нижньої вежі була квадратною, з довжиною сторони 30,5 м. Нижня вежа заввишки 60 м була складена з кам"яних плит, прикрашених витонченою скульптурною роботою. Середня, восьмигранна, вежа заввишки в 40 м, Облицьована біломармуровими плитами. Верхня вежа — ліхтар — кругла, із банею, встановленою на гранітних колонах, була увінчана величезною (8 м) бронзовою статуєю заступника морів Посейдона.
На верхівці вежі в об"ємній бронзовій чаші постійно жевріло деревне вугілля, за допомогою складної системи дзеркал відблиск вугілля відбивався на 100 миль, вказуючи місцезнаходження гавані. Через весь маяк проходила шахта, навколо якої по спіралі піднімалися пандус і сходи. Широким і пологим пандусом на вершину маяка в"їжджали візки, запряжені віслюками. Шахтою доставляли пальне для маяка.
Крім своєї основної функції маяк служив чудовим спостережним пунктом.
Система металевих дзеркал використовувалася і для огляду морського простору, дозволяючи виявляти ворожі судна задовго до того, як вони з"являться біля берега. Тут також були флюгер, годинник і астрономічні прилади. Маяк, споруджений на острові Форос, за своїми розмірами і складною відбивною системою був єдиним спорудженням такого типу. Простояв він близько 1500 років, являючись світочем. Маяк двічі страждав від землетрусів, його відновлювали, але все одно міцні морські вітри остаточно зруйнували старі стіни. Пізніше на руїнах маяка спорудили середньовічну фортецю. Кам"яні залишки «чуда світу» були вбудовані в Кайт-Бей, де знаходяться й донині. Назва острова перетворилося на символ: слово «форос» почало означати «маяк», звідси утворилося і сучасне слово «фара».
У 1961 р. під час дослідження прибережних вод аквалангістами були знайдені статуї, саркофаги, скриньки з мармуру. У 1980 р. міжнародна група археологів знайшла на морському дні залишки Фороського маяка.
Підсумок уроку
Учитель.
Ми дякуємо нашим відважним пілігримам які перетнувши межі, кордони, тисячоліття пронесли до нас через роки цікаві та пізнавальні відомості про сім чудес світу. Вважаю, що сьогоднішній досвід стане запорукою глибокого інтересу у вивченні вами таких дисциплін як географія, історія, культура стародавнього світу. Ми з вами переконались сьогодні ще раз у тому, що людині необхідно знати своє минуле щоб збудувати хороше майбутнє. В наш час відбуваються події які націлені на знищення історичного минулого і нашої країни і цілого світу. Досить згадати Схід України, військові дії у Сирії де практично знищено цінні історичні пам’ятки міста Пальміра, Єгипетські старожитності, історичні музеї, будівлі споруди. Слід пам’ятати, що цивілізації народжуються і гинуть а пам’ять допомагає людині використати їхні надбання для зростання слави людства. Тож ви повинні стати гідними громадянами насамперед своєї країни а згодом і цілого світу для того, щоб створювати, збільшувати і оберігати звершення своєї епохи. Дякую за роботу, а до наступного заняття я попрошу вас підготувати відомості про Сім чудес України.









 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Я класний керівник.

З досвіду роботи